خشکی و بیحرکتی زانو
خشکی زانو به حالتی گفته میشود که حرکت دادن زانو برای شخص مشکل است و محدودهی حرکتی زانوی او محدود شده است. خشکی، بیحرکتی و سفتی زانو معمولا نشاندهندهی وجود یک مشکل ساختاری است که موجب اختلال در حرکت زانو میشود. این مشکل میتواند بر اثر آسیبدیدگی یا التهاب زانو بدون آسیبدیدگی یا صدمات باشد. همچنین بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید که ماهیچههای پا موجب حرکت زانو میشوند و بنابراین مشکلات مربوط به عضلات نیز میتواند دامنهی حرکتی زانو را محدود کند که در این موارد مشکل ناشی از ضعف عضلانی است و نه خشکی مفصل زانو.
دلایل خشکی مفصل زانو
دلایل مختلفی برای خشکی مفصل زانو وجود دارد. در برخی موارد خشکی مفصل زانو به علت ابتلا به بیماری خاصی نیست. خشکی زانو میتواند بدون بروز التهاب و بر اثر عوامل محیطی مربوط به سبک زندگی فرد ایجاد شود، به عنوان مثال در افرادی که بسیار کمتحرک هستند و یا افرادی که به علت بیماری یا ناتوانی روی تخت یا ویلچر به سر میبرند. بنابراین کمبود تحرک بدنی میتواند موجب کاهش دامنهی حرکتی زانو شود و برای حل این مشکل باید فرد به طور منظم ورزش کند. به غیر از این موارد، عوامل دیگری که میتواند باعث خشکی مفصل زانو شود عبارتند از:
آرتریت
آرتریت به زبان ساده یعنی التهاب مفاصل که میتواند بر اثر علل مختلفی ایجاد شود. دو نوع شایع آرتریت عبارتند از آرتروز و روماتیسم. آرتروز مفصل زانو یکی از مشکلات بسیار شایع است، که اغلب در سنین میانسالی آغاز میشود و در سنین 60 سالگی شدت مییابد و آشکار میشود.
عفونت
عفونت زانو نیز میتواند موجب بروز علائمی مانند خشکی مفصل زانو شود. عوامل عفونتزا میتوانند از طریق آسیبهای وارد شده در ناحیهی زانو که باعث پارگی پوست میشوند، وارد زانو شوند و یا از طریق گسترش عفونت از نواحی دیگر یا انجام جراحی در این ناحیه، به زانو راه پیدا کنند. عاملهای باکتریایی موجب بروز عفونتهای شدیدتری در زانو (آرتروز سپتیک) میشوند.
بیماریهای خود ایمنی
روماتیسم یکی از شناختهشدهترین بیماریهای خود ایمنی مفاصل است. البته بیماریهای خود ایمنی دیگری نیز وجود دارند که مفاصل را درگیر میکنند. SLE یا لوپوس اریتماتوی سیستمیک، یکی از بیماریهای خود ایمنی دیگر است که به بدن حمله میکند. در مورد روماتیسم، بیماری تنها به مفاصل محدود میشود اما در SLE ممکن است بیماری به هر قسمتی از بدن حمله کند. در موارد ابتلا به SLE ممکن است مفاصل، تنها یکی از چندین قسمتی از بدن باشند که درگیر بیماری میشوند. آرتریت پسوریاتیک نیز یکی دیگر از بیماریهای خود ایمنی است که پوست (پسوریازیس) و مفاصل بدن (آرتریت) را به طور همزمان مورد حمله قرار میدهد.
آسیب مینیسک:
صدمه دیدن غضروف خاصی که مفصل زانو را در یک خط صاف نگه میدارد، میتواند با جلوگیری از حرکت نرم زانو، موجب سفتی آن شود. همچنین گاهی اوقات یک قطعه از غضروف آسیب دیده (مینیسک) میتواند در مفصل گیر کرده، موجب محدود شدن جنبش و یا اصطلاحاً قفل شدن زانو گردد.
شکستگی:
ترک یا شکستگی در استخوان نیز میتواند با ایجاد درد، بیثباتی و بینظمی چیدمان زانو، موجب سفتی زانو شود. برای بهره بردن از بهترین درمان شکستگیهای زانو، مراجعه به بهترین متخصصان زانو بسیار اهمیت دارد.
آسیب رباط:
آسیب به رباط مانند آسیب رباط صلیبی قدامی و خلفی اغلب باعث خونریزی داخل مفصل میگردد. بروز تورم معمولاً بلافاصله و شدید است و منجر به محدود کردن جنبش زانو میشود.
فیبروز مفصلی:
این یک بیماری نادر است که میتواند پس از آسیب یا عمل جراحی رخ دهد. در این بیماری، چسبندگی بافت اسکار اضافی تولید شده در بدن (پس از آسیب یا یک جراحت) باعث محدودیت جنبش زانو و دردناکی آن میشود.
عوارض پس از ورزش:
عضلاتی که تحت فعالیت و فشار بیش از حد هستند، ضعیف شده و موجب احساس سفتی پا میشود.
نقرس:
این بیماری یک نوع آرتریت التهابی ناشی از تجمع اسید اوریک به شکل کریستال است که اغلب در زانو یا پا بروز میکند. علائم نقرس، شامل سفتی زانو است که به سرعت در عرض چند ساعت رخ میدهد.
راههای درمان
دارو درمانی
داروهای ضد التهابی زانو
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: داروهای NSAIDS برای کمک به تسکین درد و التهاب زانو و جراحات تجویز میشوند.
داروهای ضد درد زانو
مسکنها (ضد درد): بر خلاف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAIDS، که هم درد و هم التهاب را هدف قرار میدهند، داروهای مسکن صرفاً برای تسکین درد طراحی شدهاند.
داروهای کورتیکواستروئید
این داروها که شبیه به هورمون کورتیزون ساخته شده توسط بدن هستند، تاثیر فوری دارند و برای کنترل التهاب استفاده میشوند.
تزریق استروئید
این عمل گاهی اوقات به طور مستقیم بر مفصل زانو به خصوص اگر دردناک باشد، انجام میشود.
تمرینات ورزشی
تمرینات کششی، حرکتی و تقویت کننده برای ماهیچههای پا به بهبود انعطافپذیری، قدرت و ثبات زانو کمک میکند و تا حد زیادی میتواند منجر به کاهش علائم و نشانههای سفتی زانو گردد.
بریس زانو
بریس یک زانوبند محافظ است که برای حفاظت از زانوی دردناک و یا زخمی استفاده میشود. برخی از افراد برای جلوگیری از آسیب زانو در ورزش، از آنها استفاده میکنند. بریسها از ترکیبی از فلز، فوم، پلاستیک، مواد الاستیک و تسمه ساخته شدهاند و در اندازه، رنگ و طرحهای متعددی موجودند.
در قفل شدن زانو که دو نوع واقعی و کاذب دارد، فرد توانایی خم و راست کردن زانوی خود از دست میدهد. برای درمان این عارضه با مراجعه به دکتر مهدی مویدفر به عنوان یکی از بهترین متخصصان زانو در اصفهان، میتوان بهترین نتایج درمانی را انتظار داشت.
آدرس مطب : اصفهان ، چهارراه پلیس ، خیابان توحید میانی ، نبش کوچه بهار ، ساختمان آریانا ، طبقه دوم ، واحد هشت
تلفن : 31315870 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نقرس زانو چیست؟
تاریخ انتشار : 1396-02-28تاریخ بروز رسانی : 1399-10-02 -
علائم نقرس در زانو
تاریخ انتشار : 1396-02-30تاریخ بروز رسانی : 1399-10-02 -
علل سفتی زانو
تاریخ انتشار : 1399-02-24تاریخ بروز رسانی : 1399-10-02 -
علل خشکی زانو
تاریخ انتشار : 1399-01-14تاریخ بروز رسانی : 1399-10-02 -
علل در رفتگی مکرر کشکک زانو
تاریخ انتشار : 1399-09-05تاریخ بروز رسانی : 1399-09-18
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .